Munkaruhával nem lehet elkerülni az alkoholizmust

Egy építkezés mellett elsétálva nyilvánvaló, hogy az ott dolgozóknak nem véletlenül kötelező a munkaruha és az összes kelléke: az erős bakancs, amelyhez van, ahol acélbetét is tartozik, a láthatósági mellény vagy a fényvisszaverő csíkok, a speciális kialakítású műanyag sisak, míg más szakmákban, mint a vegyiparban az egész arcot és testfelületet eltakaró védőfelszerelés. Az utóbbi hónapokban az új típusú koronavírusnak “köszönhetően” mi is kaptunk egy ízelítőt abból, hogyan töltsünk akár egész napokat maszkban…

De bár bizonyos betegségek ellen segítséget jelent a munkaruha, ez nem tud mindent kivédeni: ilyen például az alkoholprobléma. Utánajárhatunk több helyen is, mi az a pont, ahonnan már nem szociális ivásról, hanem alkoholizmusról beszélünk, például a Felépülők Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ honlapján.

Ez az intézmény egy család saját történetén keresztül nyújt betekintést az alkoholproblémák világába: a családban az édesapa, édesanyja és a fiuk is átesett az alkoholbetegségen. Jelenleg ők hárman dolgoznak öt másik kollégával, akik közül négyen szintén legyőzték a saját függőségüket. Ez az alapja az ún. Minnesota modellnek, amelyben a függőségből rehabilitációs intézményben legalább három negyed részben olyanok dolgoznak, akik maguk is átestek a betegségen és saját javulásuk, tapasztalataik történetét tudják megosztani a segítségre szorulókkal.

Ha ilyen problémád van neked személyesen vagy hozzátartozódnak, mindenképp vedd fel velük a kapcsolatot, mert ha úgy alakulna, hogy ők nem tudnak segíteni egyik programjukkal sem, akkor sem hagynak magadra a problémával: tudnak más, megbízható intézményeket ajánlani neked.

Ruha Blog