Natúr szappan a manikűrösnél

Barátnőm megrögzött műanyagellenes életet folytat már hosszú évek óta. Ez leginkább abban nyilvánul meg hogy minden olyan kozmetikumot, tisztítószert és hasonló háztartásban és sok munkában is alkalmazandó eszközt is kiiktatott az életéből, amiről egy átlagember el sem tudja képzelni, hogy nélkülözhető a mindennapi életben. A tisztálkodó szereit natúr szappanokra, a mosószereket természetes mosószappanokra, a tisztítószereket ecetre, az öblítőt, parfümöt, és a hasonló, illatanyagokban gazdag vegyszereket pedig illóolajokra és azokból készített természetes alapanyagokból álló kozmetikumokra cserélte.

Olyannyira ellenáll a műanyaggyártásnak, hogy a ruháit is csak természetes alapanyagokból készíti, vagy olyan helyekről szerzi be, ahol garantálják a kizárólag természetes összetevőket.  Kicsit megnehezíti az a dolgát, hogy munkája szerint manikűrös, ahol pedig nincs helye sok természetes dolognak. Sajnos az élet ezen területén kénytelen volt kompromisszumokat kötni, de azért a kis kapukat itt is megtalálta.

Mint tudjuk, sok foglalkozás esetén előírt egy védőruha, vagy csak munkaruha, melyet kötelező alkalmazni. Így van ez a manikűrösök, pedikűrösök esetén is. Teljesen pontosan nem tudom megmondani, hogy mi az előírt viselet, de azt tudom, hogy kötény, védőmaszk és gumikesztyű kötelező, de legalább is erősen ajánlott. A kötény funkcióját nem igazán látom indokoltnak ebben az esetben, viszont a maszk fontos a szálló köröm és műanyagpor miatt, ami a lakkozott körmök reszelésekor keletkezik, és a gumikesztyű is elengedhetetlen, már csak azért is, hogy például a saját körme ne sérüljön. Ezek közül egyedül a gumikesztyűt nem tudja megoldani csupa természetes alapanyagból, de minden mást sikerült beszereznie a kedve szerint. Van egy különleges természetes alapanyagból készült védőmaszk csomagja, melyben az összes maszkon különböző vicces szájtartások vannak, így egy kicsit fel is dobja a vendégek napjait.

Próbálkozott azzal is, hogy a szalonba natúr szappant helyezett csak ki, hogy egy kicsit egészség-, és környezettudatosabb legyen a munkája kapcsán is, de egy-két vendég annyira nem volt ezzel kibékülve, hogy kénytelen volt visszatenni a megszokott, sima folyékony szappant is. Kicsit furcsállom, hogy mégis mi kivetni valója lehet akárkinek is bármilyen természetes alapanyagból készült szappan ellen (hacsak nem allergiás valamelyik összetevőjére), de sajnos a választ még a mai napig nem sikerült meglelnem. Különösen azért érdekes az egész szituáció, mert a kötelezően kihelyezendő kézfertőtlenítőt kint hagyta abban az időszakban is amikor a természetes szappan volt egyedül, így tényleg érthetetlen számomra egyesek panasza.

Ti próbáltátok már valaha natúrkozmetikumokat? Ha igen, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, ha nem, akkor pedig kíváncsian várom az ellenérveket.

Ruha Blog